image Home       image Fowles,       image Fitzgerald,       image r04 06 (9)       image R 22MP (3)       image 45 (3)       

Linki

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

3

 

INSTRUKCJA  OBSŁUGI

PIEC PIEKARSKI RUROWY TYPU RK

 

 

I. Dane ogólne

 

Piece piekarskie o budowie ceramicznej ogrzewane rurami „Perkinsa”, z paleniskiem węglowym, przeznaczone są do wypieku chleba żytniego, pszennego oraz wszelkiego rodzaju drobnego pieczywa.

 

 

II. Obsługa pieca przed rozpoczęciem pracy

 

1.      Przed rozpaleniem pieca oczyścić ruszt paleniska, otworzyć częściowo zasuwę dymną, nałożyć warstwę suchego drewna.

2.      Oczyścić, co najmniej raz w tygodniu końcówki rur grzejnych z sadzy i popiołu specjalnymi przyrządami.

3.      Oczyścić dokładnie z osadu co najmniej raz w tygodniu trzony wypiekowe.

4.      Rozpalić ogień, piec rozpalać powoli i ostrożnie, zwłaszcza po przerwanym ruchu pieca, obserwując wskazania pirometrów.

5.      Podczas dorzucania węgla do pieca nie wolno uderzać narzędziami w końcówki rur grzejnych.

6.      Pozostawić w palenisku trochę żaru, aby zapobiec zupełnemu wystudzeniu pieca do dnia następnego.

7.      Chronić przed zanieczyszczeniami i osadzaniem sie kamienia kotłowego przewody natryskowe, rynny odpływowe i płyty parownikowe.

8.      Raz w tygodniu dokonać oględzin komory paleniskowej i rusztów.

9.      Armaturę pieca (zasuwy, zawory dzwonowe) należy codziennie przeglądać i czyścić. Drzwi wsadowe raz w tygodniu naoliwić.

10.  Części niklowane nacierać miękką, natłuszczoną olejem technicznym szmatką.

11.  Frontową ścianę pieca, wyłożoną płytkami glazurowymi, raz w tygodniu zmywać ciepłą wodą.

12.  Wysuszenie pieca po remoncie odbywać się winno wg specjalnej instrukcji.

 

 

III. Zasady bezpiecznej pracy

 

Pracownik powinien:

1.      Sprawdzić przynajmniej raz w miesiącu prawidłowość wskazań pirometrów przez zanurzenie czujnika we wrzącej wodzie. Pirometr powinien wskazać 100oC.

2.      Temperatura w komorach wypiekowych nigdy nie może przekraczać 300oC.

3.      Nie nakładać zbyt dużej warstwy opału. Należy go nałożyć tak, by węgiel znajdował sie co najmniej 15cm od dalszego rzędu końcówek rur parowych.

4.      Wykorzystać każdą przerwę w ruchu pieca w celu zbadania, czy rury grzejne nie posiadają wybrzuszeń, rys bądź innych uszkodzeń.

5.      Spowodować natychmiastową przerwę i wymianę rur upalonych lub wykazujących uszkodzenia.

6.      W przypadku niemożności dokonania wymiany rur uszkodzonych piec należy ostudzić poniżej temperatury 80oC, a następnie nawiercić otwór w końcówce ogniowej rury celem usunięcia płynu i uniemożliwienia dalszej eksploatacji.

7.      Do oświetlenia komór wypiekowych można używać jedynie lamp o obniżonym napięciu do 24V.

8.      W jednej komorze można nawiercić najwyżej otwór na dwie rury.

9.      Dopilnować, aby ściana szamotowa dzieląca komorę paleniskową od komory wypiekowej była zawsze tej samej grubości i aby końcówki rur grzejnych zachowały swoją długość.

 

Opis budowy:

1.      Fundament pieca

2.      Obudowa ceramiczna pieca

3.      Palenisko

4.      Ruszt paleniska

5.      Rury grzejne

6.      Płyty parowe

7.      Drzwiczki tylne

8.      Kanał spalinowy

9.      Komora wypiekowa dolna – dopiekowa

10.  Komora wypiekowa dolna

11.  Obudowa drzwiczek wsadowych

12.  Drzwi wsadowe komory górnej

13.  Płyty monierowe

14.  Rury grzejne górne

15.  Pirometr

16.  Bojlery

17.  Rury doprowadzające wodę

18.  Dołek przedpiecowy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Specjalista ds. BHP

Karol KACZMAREK

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • zolka.keep.pl